Els nens i nenes de 4t hem treballat l'animal de la classe. A continuació, us publiquem el que hem après sobre l'adaptació de les caderneres al medi i algunes curiositats sobre aquest acolorit ocell.
ADAPTACIONS AL MEDI
Adaptació a la temperatura
La cadernera és un ocell migratori, és a dir, que busca llocs càlids per viure. Però, no tots ho fan, i per això es diu que és un ocell migratori parcial. Algunes caderneres a la primavera se'n van cap al nord d'Europa per criar, i a la tardor tornen cap al sud o l'oest d'Europa.
La migració es diürna, en grups més o menys nombrosos.
Mapa de la distribució de la Cadernera
Autor: Marek Szczepanek
Adaptació per aconseguir alimentació
La forma del bec de la cadernera és més afilat i punxant que la d'altres ocells de la mateixa família. Aquest bec tan especial li permet accedir a les llavors del card. És l'únic ocell que ho pot fer. D'aquesta manera no té cap altre ocell que competeixi amb ell per aquest aliment.
Es posa a sobre dels cards per anar extraient les seves llavors una a una i sense fer-se malbé, a causa de les espines que les protegeixen, el seu bec esmolat.
Adaptació al color o la forma del lloc on viuen
Els seus depredadors són les guineus, gats, aus rapinyaires,...
Quan una cadernera veu un depredador al cel, deixa de cantar de cop i adopta una postura, sempre la mateixa, en la que dirigeix el bec cap el terra i empeny les plomes de les ales cap enrere i contra el cos. D'aquesta manera la cadernera es camufla amb l'entorn. En aquesta posició, des de l'aire la taca vermella del front no es veu i les franges grogues de les ales desapareixen . Mirat des de dalt la cadernera queda tan ben camuflada com qualsevol altre ocell menys vistós, com per exemple un pardal.
Les cries al niu i els animals joves no tenen els colors vistosos dels adults per evitar que els depredadors els puguin veure
Cries al niu
Autor: Marek Szczepanek
Animal jove
Autor: Marek Szczepanek
Per completar l'estudi de la cadernera a l'hora de plàstica, entre molts altres treballs sobre aquest ocell, hem creat amb fang aquestes boniques caderneres.
Cries al niu
Autor: Marek Szczepanek
Animal jove
Autor: Marek Szczepanek
CURIOSITATS
- El nom científic de la cadernera es deu a la seva afició per les llavors del card.
- La cadernera ha estat un dels ocells més perseguits pels ocellaires. Des de fa molts anys ha estat engabiat i criat en captivitat a causa de la seva bellesa i del seu cant agradable.
- Només canta el mascle i quan fa bon temps. Té un cant variat i melodiós, que fa una cosa així: iuduuit-uiduuiduuit. No canten quan muden la ploma. Engabiats canten sempre.
El seu cant serveix per identificar-la quan passa volant a massa distància per veure'n els colors del seu cos, es pot escriure com a “sit-te-lit”, “si-te-lit”.
- Les caderneres s'estimen molt a les seves cries, tant és així, que si se'ls hi posa el niu a una gàbia, en el mateix lloc, els seus pares els continuen alimentant.
- A l'època de reproducció, el mascle de la cadernera és un animal territorial. Això vol dir que ocupa un petit espai, un camp, un jardí o un petit bosc on hi hagi alguns arbres. En aquest lloc, no permet la presència de cap altre mascle que li faci la competència.
Quan canta ho fa al capdamunt d'una branca. Aixeca el cap i ensenya els colors vistosos del seu cap. D'aquesta manera, els altres mascles saben que aquest espai ja està ocupat. Les femelles, preparades per aparellar-se, es senten atretes per el cant i els lluents colors del mascle.
- La cadernera apareix en un escut de la població de la República Txeca de Stehelceves.
Per completar l'estudi de la cadernera a l'hora de plàstica, entre molts altres treballs sobre aquest ocell, hem creat amb fang aquestes boniques caderneres.