Després d'una cordial rebuda, un tren miner ens va endinsar a la mina Sant Romà, dins la qual es pot veure com era la feina a l'interior de les galeries. Vàrem poder observar com varen anar millorant les condicions de treball des dels inicis de l'explotació, per part de pagesos de la zona, fins al final amb sistemes d'extracció del carbó molt més moderns.
A continuació, vàrem visitar els diferents espais del Museu dedicat a l'explicació de les característiques geològiques de la conca minera de l'Alt Berguedà, a la història de la seva explotació, els usos i aplicacions del carbó i a com era la vida a l'entorn de les mines. També varem tenir l'oportunitat de veure com era un pis miner, amb els seus mobles i estris.
Acabada la visita al Museu vàrem agafar l'autocar per visitar el jaciment paleontològic de Fumanya, situat a més de 1.400 m d'altitud. Fumanya és una antiga explotació de carbó a cel obert on s'ha descobert un important jaciment amb milers de petjades, ossos i ous de dinosaure. Aquestes restes tenen una antiguitat de 65 milions d'anys.
Podeu veure les fotografies de la sortida en el següent àlbum, on hi podreu observar l'impressionant paisatge de la zona i imatges de la central termoelèctrica de Cercs que abans funcionava amb el carbó de la comarca del Berguedà i actualment amb carbó d’importació.